Sushi. Tradiční japonské jídlo, ve kterém jsou spojeny hlavní potraviny této země a těmi jsou: rýže, ryby, řasy, sójová omáčka a wasabi na dochucení, je všem určitě známé. A pokud jste se jej ještě neodhodlali vyzkoušet, určitě jste o něm alespoň zaslechli nebo jej viděli v nějakém filmu.
Než si řekneme o různých druzích tohoto pokrmu, vydejme se na chvíli do historie, abychom s podívali do jeho úplných počátků.
Příprava sushi
Za prvního předchůdce se dá nazývat pokrm s názvem nare-shushi, které se konzumovalo okolo 3. století před naším letopočtem v Číně. Jednalo se o naloženou rybu v rýži, která se nechala zatížená kvasit s tím, že se ve finále konzumovala pouze ryby a rýže se nechala ladem. Z Číny se tento pokrm přesunul do Japonska, kde si jej velmi oblíbili a stále hledali cesty, jak jej vylepšit. Sushi v takové podobě, jak ho známe dnes, vzniklo až ve 20. století (ano, předcházelo mu opravdu velké množství různých předchůdců) a když se sushi dostalo do Ameriky, získalo zde svůj velice známý tvar zvaný rolka.
Sushi talíř
Základním a nejznámějším druhem je sushi Maki. Na řasu nori se rozprostře uvařená rýže a lehká vrstvička wasabi. Náplní jsou syrové ryby nebo třeba uzený losos, kaviár nebo pokud nejste fandou tepelně neupravených ryb, avokádo nebo jiná zelenina. Takto naplněná řasa se sroluje a nakrájí na 2,5 cm hrubá kolečka. Dalším známým druhem, a pro změnu tím nejoblíbenějším v Japonsku je nigiri. Jeho příprava je opravdu snadná, protože se jedná o váleček rýže, na kterém je položen plátek ryby nebo jiný mořský plod. Pokud se setkáte se sashimi, nejspíše si ani neuvědomíte, že má tento pokrm něco společného se sushi. Dostanete totiž nakrájené plátky syrové rybí maso, bez rýže, jen se sójovou omáčkou a křenem wasabi. Temaki bude lahodit nejen vaším chuťovým buňkám ale také oku zásluhou jeho krásně vzhlížejícího vzhledu. Z mořských řas tentokrát totiž není vyrobena rolička ale kornoutek, který je naplněn tradiční náplní. Zvláštností je uramaki neboli california roll. Jak už sám název napovídá nejedná se o japonský druh sushi, ale americký, konkrétně kalifornský, kde byli obyvatelé velice vynalézaví (nebo jim v tak velké míře nechutnají mořské řasy) a celé sushi obrátili naopak. Řasa, v podobě malého plátku se tak nachází uprostřed. Tak to bychom za sebou měli představení pár základních druhů, a ještě se na malý skok podíváme, jak samotní Japonci přistupují k jeho konzumací. Japonci berou konzumaci a kulturu stolování velice vážně a doprovází jej ne zrovna málo rituálů. Samozřejmostí je konzumace pokrmu pomocí hůlek. Sushi si na hůlku ale nemůžete prostě napíchnout, protože se toto gesto považuje za nezdvořilé až urážlivé. Pokud si s hůlkami ale nevíte rady rozhodně ne neptejte po příboru. Jednoduše použijte ruce. Spokojeny tak budou obě strany: vy, protože se najíte a Japonci proto, že jezení rukama považují za projev opravdového gurmána.